Podobieństwo trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hhlady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 lut 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 31 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: hhlady »

Odcinki AB i KL są równoległe, a pole trójkąta KLC jest równe \(\displaystyle{ \frac{25}{9}}\) pola trójkąta ABC. Stosunek \(\displaystyle{ \frac{|KL|}{|AB|}}\) jest równy...
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: Sherlock »

Skoro stosunek pola trójkąta KLC do podobnego trójkąta ABC wynosi \(\displaystyle{ k^2= \frac{25}{9}}\), to stosunek długości odpowiadających boków wynosi \(\displaystyle{ k=}\)...
hhlady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 lut 2010, o 16:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 31 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: hhlady »

Tak \(\displaystyle{ k\frac{5}{3}}\) wiec? ;]
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Podobieństwo trójkątów

Post autor: Sherlock »

Więc \(\displaystyle{ \frac{|KL|}{|AB|}= \frac{5}{3}}\)
ODPOWIEDZ