kola w prostokacie...
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
kola w prostokacie...
W prostokąt o bokach długości 24 i 32 wpisano w sposob pokazany : ... 853818a542 na rysunku dwa styczne okręgi o równych promieniach.Oblicz długość promieni.
Ja mam patent jak to zrobbic ale wynik mi zły wychodzi :/
Ja mam patent jak to zrobbic ale wynik mi zły wychodzi :/
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
kola w prostokacie...
widzialem juz te rozwiazanie i cały czas mi niepasuje ze sa trzy rownania,nie da sie tego zrobic latwiej??
Ja np znalazlem taki sposób:
połaczylem ze soba dwa promienie(jeden promień z pierszego kola drugi z drugiego i lacze je w punkcie stycznosci obu kół)
zauwazyłem ze mozna ja wykorzystac jako przeciwprostokatna,ale jak zanlesc przyprostokatne??:D
pierwsza przyprostokatna(krotsza): odjelem 2r od 24
druga przyprostokatna(dłuższa):odjełem 2r od 32
skorzystałem z twierdzenia pitagorasa,obliczyłem,ALE! wynik mi wyszedl zupełnie inny, to wczym jest problem???
Prosze o pomoc
Ja np znalazlem taki sposób:
połaczylem ze soba dwa promienie(jeden promień z pierszego kola drugi z drugiego i lacze je w punkcie stycznosci obu kół)
zauwazyłem ze mozna ja wykorzystac jako przeciwprostokatna,ale jak zanlesc przyprostokatne??:D
pierwsza przyprostokatna(krotsza): odjelem 2r od 24
druga przyprostokatna(dłuższa):odjełem 2r od 32
skorzystałem z twierdzenia pitagorasa,obliczyłem,ALE! wynik mi wyszedl zupełnie inny, to wczym jest problem???
Prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
kola w prostokacie...
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=(2r)^{2}}\)Czingisham pisze:zauwazyłem ze mozna ja wykorzystac jako przeciwprostokatna,ale jak zanlesc przyprostokatne??:D
:
właśnie to zauważyłeś, i przyprostokątne to te x i y, myślę, że to najłatwiejsze rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
kola w prostokacie...
no tak tylko mi wynik zły wyszedł (z mojego rownania)niewiem dlaczego ?czy moglby to obliczyc byłbym ci bardzo wdzieczny :D:D:D:D:D
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
kola w prostokacie...
napisz ile ci wyszło i ile powinno wyjść
mi wyszło takie równanie \(\displaystyle{ r ^{2} - 56r + 400 = 0}\)
\(\displaystyle{ r = 28 - 8 \sqrt{6}}\)
mi wyszło takie równanie \(\displaystyle{ r ^{2} - 56r + 400 = 0}\)
\(\displaystyle{ r = 28 - 8 \sqrt{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
kola w prostokacie...
w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ 5\sqrt{5}}\) \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
kola w prostokacie...
To z odpowiedzi by wychodziło, że \(\displaystyle{ r = 6.18}\) to by wyszło ze w tym prostokącie by się zmieściły dwa okręgi jeden pod drugim, a z rysunku to nie wynika, może błąd jest w odpowiedziach, bo układ był rozwiązany dobrze