kąty w okregu, przekątne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gocal072
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lut 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

kąty w okregu, przekątne

Post autor: gocal072 »

Mam problem z paroma zadaniami z geomoetrii, byłbym wdzieczny gdyby ktos postarał by sie je rozwiazac:

1. Pole koła jest o p% większe od pola wycinka tego koła wyznaczonego przez kąt alfa. Zapisz wzór który pozwala obliczyc alfa, gdy dane jest p.

2.Kąt wpisany w okrag o promieniu r ma miare alfa. Jaka dlugosc ma łuk, na którym oparty jest ten kąt?

3.Przekątne wychodzące z jednego wierzchołka dzielę kąt wielokąta foremnego na równe części. Jaka miare ma kąt miedzy sąsiednimi przekątnymi wychodzącymi z wierzchołka 10-kąta foremnego?
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

kąty w okregu, przekątne

Post autor: mateusz_rad »

2
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360} \cdot 2 \Pi r}\)


Pzdr.
MM.
ODPOWIEDZ