obwód prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

obwód prostokąta

Post autor: Malibu »

Dane są dwa prostokąty podobne o polach \(\displaystyle{ P _{1} i P _{2} . jezeli \frac{p _{1} }{P _{2} } =2}\) i obwód większego prostokąta jest równy 24cm, to obwód mniejszego prostokąta jest równy. no właśńie ile ? xD bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

obwód prostokąta

Post autor: Justka »

hm \(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2}=2=k^2}\), gdzie k to skala podobieństwa. Obwód drugiego prostokatna będzie więc równy \(\displaystyle{ O_2=\frac{O_1}{k}}\).
ODPOWIEDZ