okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta. Proszę o pomoc!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
aby obliczyć wysokość wychodzącą z boku c używamy wzoru\(\displaystyle{ h= \sqrt{pq}= \sqrt{60}=2 \sqrt{15}}\).
Potem tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ 25+60=85 \Rightarrow a= \sqrt{85}}\)
\(\displaystyle{ 144+60=204 \Rightarrow b= \sqrt{204}}\)
Pozdrawiam.
Potem tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ 25+60=85 \Rightarrow a= \sqrt{85}}\)
\(\displaystyle{ 144+60=204 \Rightarrow b= \sqrt{204}}\)
Pozdrawiam.
okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
W odpowiedzi mam boki o długościach 8 i 15, wiec chyba się coś nie zgadza