bryły i ich wierzchołki
bryły i ich wierzchołki
Na stole jest 29 brył. Wśród nich są tylko sześciany i czworościany. Wszystkie te bryły maja 200 wierzchołków. Ile jest sześcianów a ile czworościanów? Proszę o dokładne dane i obliczenia
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
bryły i ich wierzchołki
x- liczba sześcianów
y- liczba czworościanów
sześcian ma 8 wierzchołków, czworościan ma ich 4.
wystarczy ułożyć odpowiedni układ równań i go rozwiązać.Pozdr.
y- liczba czworościanów
sześcian ma 8 wierzchołków, czworościan ma ich 4.
wystarczy ułożyć odpowiedni układ równań i go rozwiązać.Pozdr.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
bryły i ich wierzchołki
s - liczba sześcianów
c - liczba czworościanów
każdy sześcian ma 8 wierzchołków
każdy czworościan ma 4 wierzchołki
układ do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s+c=29 \\ 8s+4c=200 \end{cases}}\)
c - liczba czworościanów
każdy sześcian ma 8 wierzchołków
każdy czworościan ma 4 wierzchołki
układ do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s+c=29 \\ 8s+4c=200 \end{cases}}\)