wykaż, że jeśli h trójkąta prostokątnego opuszczoną na jego przeciwprostokątną to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{h^{2}} = \frac{1}{a^{2}} + \frac{1}{b^{2}}}\)
Zależność pomiędzy wysokością i przeciwprostokątnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 9 razy
Zależność pomiędzy wysokością i przeciwprostokątnymi
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 22:52 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
Zależność pomiędzy wysokością i przeciwprostokątnymi
\(\displaystyle{ ab=ch}\) - wzory na pole
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2\\
c=\sqrt{a^2+b^2}\\
ab=\sqrt{a^2+b^2}h\\}\)
\(\displaystyle{ a^2b^2=a^2h^2+b^2h^2}\) - dzielimy przez \(\displaystyle{ a^2b^2h^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{h^2}=\frac{1}{b^2}+\frac{1}{a^2}}\)
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2\\
c=\sqrt{a^2+b^2}\\
ab=\sqrt{a^2+b^2}h\\}\)
\(\displaystyle{ a^2b^2=a^2h^2+b^2h^2}\) - dzielimy przez \(\displaystyle{ a^2b^2h^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{h^2}=\frac{1}{b^2}+\frac{1}{a^2}}\)