Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: enriqe »

W trójkąt równoramienny o podstawie a=6cm wpisano okrąg o promienu r=2cm. Oblicz dlugość ramienia i wysokość tego trójkąta.

moje pytanie: czy jeżeli od środka koła zaznacze sobie promienie do podstawy i do ramienia, to powstałe odcinki od tego samego wierzchołka w tym przypadku będą sobie równe, czy tak będzie tylko w trójkącie rownobocznym?
Awatar użytkownika
xxxNFxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: xxxNFxxx »

Jeżeli poprowadzisz promienie do boków i połączysz środek koła z wierzchołkami to powstanie Ci 6 trójkątów parami podobnych. Skoro 3 boki będą sobie równe to ten trzeci też musi być. W trójkącie równobocznym taka różnica że tam te wszystkie trójkąty są identyczne a tu jest jeden inny
Pozdrawiam
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: enriqe »

Nie wiem skąd to : "Skoro 3 boki będą sobie równe to ten trzeci też musi być." jakie 3 boki sa równe?
Awatar użytkownika
xxxNFxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: xxxNFxxx »


na rysunku skoro 2 boki miało być
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: enriqe »

hmm, czyli te dwa czerwone jakby dodać to wychodzi suma tych zielonych czy jak? a jesli ramienie będą bardziej dłuzsze?
Awatar użytkownika
xxxNFxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: xxxNFxxx »

nie, te zielone boki są równe jednym i drugim czerwonym w trójkącie równobocznym,ale w dowolnym równoramiennym nie
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: enriqe »

aha. to zawsze bedą rowne te odcinki juz wiem . a zadanie rozwiążesz?
Awatar użytkownika
xxxNFxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: xxxNFxxx »

spróbuję potrzebuję trochę czasu na razie mi nielogicznie wychodzi
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{b}{3} = \frac{h - r}{r} \,\,\,}\) ( z podobieństwa trójkątów ) --> policz \(\displaystyle{ b^{2} \,\,\,}\) i wstaw niżej

\(\displaystyle{ h^{2} + 3^{2} = b^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, o 21:18 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xxxNFxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lut 2010, o 12:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Koło w trójkącie. Oblicz wysokość i ramię.

Post autor: xxxNFxxx »

a z czego to powstało?
ODPOWIEDZ