oblicz promień okręgu
- moni091manunited
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
oblicz promień okręgu
W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB||CD oraz |AB|=2a i |CD|=a, przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kąta DAB. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
- 124cruZz
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelesnia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
oblicz promień okręgu
Dam Ci taką wskazówkę, jakbyś dalej nie wiedział - daj znać.
Jeśli wiemy, że kąt \(\displaystyle{ \angle DAC \ i \ \angle CAB}\) są równe i mają miare \(\displaystyle{ \alpha}\) , to wiemy, że kąt \(\displaystyle{ \angle ACD}\) też jest równy \(\displaystyle{ \alpha}\) więc trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\) jest równoramienny wtedy \(\displaystyle{ |DC|=|DA|}\)-- 10 lut 2010, o 20:45 --I jeśli jest to zadanie z kiełbasy 2010, to podaj numer zadania
Jeśli wiemy, że kąt \(\displaystyle{ \angle DAC \ i \ \angle CAB}\) są równe i mają miare \(\displaystyle{ \alpha}\) , to wiemy, że kąt \(\displaystyle{ \angle ACD}\) też jest równy \(\displaystyle{ \alpha}\) więc trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\) jest równoramienny wtedy \(\displaystyle{ |DC|=|DA|}\)-- 10 lut 2010, o 20:45 --I jeśli jest to zadanie z kiełbasy 2010, to podaj numer zadania