Dwa boki trójkąta maja długość a= 7cm i b= 8 cm, a długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) . Wiedząc, że pole trójkąta jest równe 12\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) cm kwadr., oblicz sinusy kątów tego trójkąta.
odpowiedzi: sin \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac\sqrt{3}{5}}\) ;
sin\(\displaystyle{ \beta}\) = 8\(\displaystyle{ \frac\sqrt{21}{5}}\) ;
sin\(\displaystyle{ \gamma}\) = 3\(\displaystyle{ \frac\sqrt{7}{5}}\)
Bardzo proszę o pilną pomoc. Zależy mi na wytłumaczeniu tego zadania i pokazaniu jak go robić. Z góry wieelkie dzięki.
sinusy kątów trójkąta
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
sinusy kątów trójkąta
\(\displaystyle{ r= \frac{2 \cdot 12 \sqrt{5} }{7+8+c}= \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{24 \sqrt{5} }{15+c}= \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ c=9}\)
Tw. cosinusów
\(\displaystyle{ c ^{2}=a ^{2}+b ^{2}-2abcos \gamma}\)
Podobnie z bokami a oraz b.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{24 \sqrt{5} }{15+c}= \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ c=9}\)
Tw. cosinusów
\(\displaystyle{ c ^{2}=a ^{2}+b ^{2}-2abcos \gamma}\)
Podobnie z bokami a oraz b.
Pozdrawiam.