Długość boku kwadratu.
Długość boku kwadratu.
Przekatna kwadratu jest o 2cm dłuzsza od długości boku tego kwadratu. zatem ile wynosi długość?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Długość boku kwadratu.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \\
d=a+2 \\
a \sqrt{2}=a+2 \\
a( \sqrt{2}-1)=2 \\
a= \frac{2}{ \sqrt{2}-1 } = \frac{2( \sqrt{2}+1) }{( \sqrt{2}-1)( \sqrt{2}+1) }=\frac{2\sqrt{2}+2}{1}=2\sqrt{2}+2}\)
d=a+2 \\
a \sqrt{2}=a+2 \\
a( \sqrt{2}-1)=2 \\
a= \frac{2}{ \sqrt{2}-1 } = \frac{2( \sqrt{2}+1) }{( \sqrt{2}-1)( \sqrt{2}+1) }=\frac{2\sqrt{2}+2}{1}=2\sqrt{2}+2}\)