długość odcinka trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
megu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

długość odcinka trapezu.

Post autor: megu »

Długości podstaw trapezu wynoszą: a oraz b, gdzie a>b.
Zatem odcinek, którego końcami są środki ramion trapezu, ma długość:
a. \(\displaystyle{ \sqrt{ab}}\)
b. \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}}\)
c. \(\displaystyle{ \frac{ab}{2}}\)
d. \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}}\)

z góry dziekuje za obliczenie.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

długość odcinka trapezu.

Post autor: matshadow »

odp d)
ODPOWIEDZ