wykazać, że czworokat jest trapezem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

wykazać, że czworokat jest trapezem

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wykaż, że czworokat o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-2,0)}\), \(\displaystyle{ B=(4,3)}\), \(\displaystyle{ C=(6,7)}\), \(\displaystyle{ D=(0,4)}\) jest trapezem.


dziękuję
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wykazać, że czworokat jest trapezem

Post autor: Lbubsazob »

Żeby czworokąt był trapezem, przynajmniej 1 para boków musi być równoległa.
Wyznacz równania prostych AB, BC, CD i DA - jak któreś z nich są równoloegłe (mają takie same współczynniki kierunkowe a), to czworokąt jest trapezem.
ODPOWIEDZ