Okręgi styczne zewnętrznie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xXMadzia05Xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 24 lip 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: xXMadzia05Xx »

Wyznaczyć promienie dwóch okręgów stycznych zewnętrznie, jeżeli odległość między ich środkami jest równa 20 cm, a kąt między wspólnymi stycznymi zewnętrznymi jest równy 60°.

Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem, znalazłam pewne rozwiązanie w internecie, ale zawierało ono sinusy, których jeszcze nie przerabiałam. Czy da się rozwiązać to zadanie w inny sposób?
Proszę o szybką odpowiedź.-- 9 lut 2010, o 17:36 --Czy naprawde nikt nie może mi pomóc z tym zadaniem, to dla mnie bardzo ważne.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Crizz »



\(\displaystyle{ \frac{x}{r}=\frac{x+r+R}{R}}\)

\(\displaystyle{ \frac{r}{x}=\frac{1}{\sqrt{3}}}\) (z własności trójkąta równobocznego, skoro nie miałaś funkcji trygonometrycznych)
\(\displaystyle{ x=r\sqrt{3}}\), zatem pierwszą zależność zapisujemy w postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{r\sqrt{3}+r+R}{R}}\)

Pozostaje rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{3}=\frac{r\sqrt{3}+r+R}{R} \\ R+r=20cm \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ