Oblicz pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
frytek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 21 mar 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: frytek03 »

W trapezie ABCD przedłużenia boków nierównoległych AD i BC przecinają się pod kątem prostym. Obliczyć pole trapezu mając dane: długość boku AD równą a oraz \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle ABC\right|= \left| \sphericalangle CAD\right|= \alpha}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: klaustrofob »

niech AB = dłuższa podstawa. poprowadź z C równoległą do AD. niech przetnie ona AB w E. trójkąt ECB jest prostokątny, kąt ECB jest prosty. z tego trójkąta za pomocą funkcji możesz obliczyć wysokość trapezu i część dłuższej podstawy. czworokąt AECD jest równoległobokiem, w którym znasz jeden bok i kąty. nietrudno obliczyć drugi bok, będący krótszą podstawą trapezu i brakującą do pełni szczęścia częścią drugiej.
frytek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 21 mar 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Oblicz pole trapezu

Post autor: frytek03 »

Masz rację.. a ja kombinowałem z podobieństwa trójkątów.. dzięki
ODPOWIEDZ