Witajcie. Mam tu kilka zadań. Próbowałem je rozwiązać ale coś niestety mi nie wychodzi proszę pomóżcie, gdyż najpóźniej na środę muszę mieć te zadania
1. W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 60 stopni a krótsza przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\). Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.
2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego, wiedząc, że \(\displaystyle{ cos \alpha}\) = 2/5
3. W rombie o boku długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\) jedna z przekątnych jest o 8 dłuższa od drugiej. Oblicz pole tego rombu.
Funkcje trygonometryczne w trójkątach i pole rombu
Funkcje trygonometryczne w trójkątach i pole rombu
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 21:37 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje trygonometryczne w trójkątach i pole rombu
1. Od razu z funkcji trygonometrycznych.
2. Np z trójkąta prostokątnego o bokach (2x) - przyprostokątna przy kacie alfa; (5x) - przeciwprostokątna. Trzeci bok wyznacz z Pitagorasa i licz co trzeba.
3. (2x); (2x+8) - przekątne
Pitagoras w trójkącie : (x); (x+4); bok rombu.
2. Np z trójkąta prostokątnego o bokach (2x) - przyprostokątna przy kacie alfa; (5x) - przeciwprostokątna. Trzeci bok wyznacz z Pitagorasa i licz co trzeba.
3. (2x); (2x+8) - przekątne
Pitagoras w trójkącie : (x); (x+4); bok rombu.