Trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Counio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 30 paź 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 4 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Counio »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie?

W trapezie prostokątnym ABCD, w którym AB jest prostopadłe do AD i |AB| = 12 cm oraz |AD|=|CD|= 4 cm, przedłużono boki AD i BC do przecięcia w punkcie E. Oblicz obwód trójkąta CDE.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Trapez prostokątny

Post autor: macpra »

szukaj w tym temacie: 146957.htm
Awatar użytkownika
124cruZz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lut 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelesnia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Trapez prostokątny

Post autor: 124cruZz »

Ja podam prostszą metode
... mój pierwszy post, a nie mam czasu na zabawe z latexem, wiec sory

Pd- pole trójkąta ABE
Pm - pole trójkąta DCE
Pt - pole trapeza

Pt= Pd - Pm

przyjmij ze odleglosc x to DE

więc

(8+4)*4/2= (x+4)*12/2 - 4*x/2
8=4x
x=2

więc pole trójkąta DCE to jest Pm= x*4/2= 2*4/2=4

daj znać jak pomogłem, to mój pierwszy post więc bede miał podniete :)
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Trapez prostokątny

Post autor: macpra »

Witaj! ...nie dość, że bez latexa to jeszcze pomogłem "wymusza"... regulamin trzeba czytać, czasami moderatorzy są bezwzględni...
ODPOWIEDZ