W równoległoboku ABCD przekątne przecinaja sie w punkcie S. Niech p1 oznacza pole trojkata ASD natomiast p2 oznacza pole trojkata DSC. zatem jaki jest stosunek pola p1 do p2??
P.S. powinny byc rowne ale dlaczego??
równoległobok i stosunki pól
- betka130999
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
równoległobok i stosunki pól
\(\displaystyle{ p_1= \frac{1}{2} |AS| \cdot |SD|sin \sphericalangle ASD= \frac{1}{2} |CS| \cdot |SD|sin (180^{\circ}- \sphericalangle ASD)=p_2.}\)