Długości przekątnych rombu
- funky97
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Długości przekątnych rombu
mam coś takiego podane: pole rombu = 18, przekątne p i q są sobie równe, mam obliczyć długości obu przekątnych. jest to zadanie mojego brata z 6 klasy podstawówki, ja normalnie obliczyłabym pole i potem z tego długość boku rombu, no i potem to podstawiła już tylko do wzoru na przekątną kwadratu, ale brat nie brał jeszcze pierwiastkowania.... sama już nie wiem, jak to rozgryźć...
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Długości przekątnych rombu
Skoro przekątne są równe, to jest to kwadrat.
\(\displaystyle{ a ^{2}=18}\)
\(\displaystyle{ \frac{d ^{2} }{2}=18}\) inny wzór na pole kwadratu.
\(\displaystyle{ d ^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ d=6}\)
PS Ja też chdzę do szóstej klasy.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a ^{2}=18}\)
\(\displaystyle{ \frac{d ^{2} }{2}=18}\) inny wzór na pole kwadratu.
\(\displaystyle{ d ^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ d=6}\)
PS Ja też chdzę do szóstej klasy.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Długości przekątnych rombu
Wzór na pole rombu \(\displaystyle{ P = \frac{p\cdot q}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18 = \frac{p\cdot q }{2}}\), czyli \(\displaystyle{ 36=p \cdot q}\) i skoro \(\displaystyle{ p=q}\) to
\(\displaystyle{ 36 = p\cdot p}\).
A skoro nie było pierwiastkowania to można brać po kolei liczby i je mnożyć \(\displaystyle{ 1\cdot 1, \hspace{2pt} 2\cdot 2 \dots}\). Tak dojdziemy do wyniku \(\displaystyle{ 6\cdot 6}\).
Tym sposobem nie mamy potęgowania ani pierwiastkowania a sam iloczyn.
\(\displaystyle{ 18 = \frac{p\cdot q }{2}}\), czyli \(\displaystyle{ 36=p \cdot q}\) i skoro \(\displaystyle{ p=q}\) to
\(\displaystyle{ 36 = p\cdot p}\).
A skoro nie było pierwiastkowania to można brać po kolei liczby i je mnożyć \(\displaystyle{ 1\cdot 1, \hspace{2pt} 2\cdot 2 \dots}\). Tak dojdziemy do wyniku \(\displaystyle{ 6\cdot 6}\).
Tym sposobem nie mamy potęgowania ani pierwiastkowania a sam iloczyn.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Długości przekątnych rombu
Jak mówię chodzę do szóstej klasy, a tam już było potęgowanie, więc niema się obawiać, że będzię "źle" (jak na jego, a zaramem mój... poziom).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.