objetośc szescianu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uzytkownik71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 23 sty 2010, o 15:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dalekoO
Podziękował: 50 razy

objetośc szescianu

Post autor: uzytkownik71 »

Oblicz objetość sześcianu o przekątnej długości 6 pierwiastka z 6,
Ostatnio zmieniony 4 lut 2010, o 16:02 przez uzytkownik71, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

objetośc szescianu

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ D=a \sqrt{3}=6 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6 \sqrt{6} }{ \sqrt{3} }=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= a^{3}=432 \sqrt{2}}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ