Pole powierzchni bryły obrotowej powstałej z trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
qazplm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 lut 2010, o 13:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Pole powierzchni bryły obrotowej powstałej z trapezu

Post autor: qazplm »

Trapez prostokątny ABCD, w którym bok AB jest równoległy do boku CD, |\(\displaystyle{ \sphericalangle}\)DAB| = 90stopni, |AB| = 6, |DC| = 4, |AD| = 2, obraca się wokół prostej, zawierającej bok AB. Oblicz pole powierzchni powstałej bryły obrotowej.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Pole powierzchni bryły obrotowej powstałej z trapezu

Post autor: mateusz_rad »

W czym problem?
Tu masz wszystko podane, jedynie trzeba zauważyć że powstała figura to walec bez jednej podstawy oraz stożek bez podstawy.

Pzdr.
MM.
Grzecho1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsk

Pole powierzchni bryły obrotowej powstałej z trapezu

Post autor: Grzecho1717 »

Obliczasz pole walca bez jednej podstawy i pole powieszchni bocznej stozka i dodajesz
ODPOWIEDZ