Równanie okręgu
Równanie okręgu
Napisz równanie okręgu o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\), którego środek leży w punkcie przecięcia prostych o równaniach x+y-3=0 i x-2y-6=0.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Równanie okręgu
Należy rozwiązać ten układ równań, aby wyznaczyć przecięcie się prostych.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=3 \\ x-2y=6 \end{cases} \Rightarrow
\begin{cases} x=4 \\ y=-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ S= \left( 4; -1\right)}\)
Równanie okręgu.
\(\displaystyle{ \left( x-x_s\right)^2 + \left( y-y_s\right)^2 =r^2 \\
\left( x-4\right)^2 + \left( y+1\right)^2 =7}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=3 \\ x-2y=6 \end{cases} \Rightarrow
\begin{cases} x=4 \\ y=-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ S= \left( 4; -1\right)}\)
Równanie okręgu.
\(\displaystyle{ \left( x-x_s\right)^2 + \left( y-y_s\right)^2 =r^2 \\
\left( x-4\right)^2 + \left( y+1\right)^2 =7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Równanie okręgu
Rozwiązujesz ukł. równań.
Powinno Ci wyjść
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\ y=-1 \end{cases}}\)
Czyli współrzędne środka okręgu S(4,-1)
więc równanie okręgu ma postać
\(\displaystyle{ (x-4) ^{2}+(y+1) ^{2} =7}\)
Pzdr.
MM.
Powinno Ci wyjść
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4 \\ y=-1 \end{cases}}\)
Czyli współrzędne środka okręgu S(4,-1)
więc równanie okręgu ma postać
\(\displaystyle{ (x-4) ^{2}+(y+1) ^{2} =7}\)
Pzdr.
MM.