twierdzenie o możliwosci wpisania okręgu w czworokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
twierdzenie o możliwosci wpisania okręgu w czworokąt
Czy jest jakies twierdzenie/prawo ktore okresla czy okrąg wpisany w czworokąt może mieć większy obwód niż tenże czworokąt? chodzi mi o konkretne prawo/przekształcenie twierdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
twierdzenie o możliwosci wpisania okręgu w czworokąt
wiem o tym, chodzi mi o jakies KONKRETNE TWIERDZENIE ALBO PRAWO
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
twierdzenie o możliwosci wpisania okręgu w czworokąt
no to może tak: narysuj se okrąg, punkt P poza okręgiem, poprowadź styczne do okręgu PA i PB. Teraz można udowodnić, że:
łuk AB ma długość \(\displaystyle{ \frac{\pi - \alpha}{2\pi} \cdot R}\),
\(\displaystyle{ PB=PA= \frac{2R}{\tan \frac{\alpha}{2} }}\),
gdzie R jest promieniem okręgu, a \(\displaystyle{ \alpha}\) kątem między stycznymi
teraz pokażę, że \(\displaystyle{ 2PB> \frac{\pi - \alpha}{2\pi} \cdot R}\)
po prostych przekształceniach mamy do udowodnienia takie coś: \(\displaystyle{ 4 \pi + (\alpha - \pi)\tan \frac{\alpha}{2} > 0}\), gdzie \(\displaystyle{ 0<\alpha<\pi}\)
no i teraz możesz sobie to udowadniać, np. narysować wykres i zobaczyć, że będzie ponad osią OX
łuk AB ma długość \(\displaystyle{ \frac{\pi - \alpha}{2\pi} \cdot R}\),
\(\displaystyle{ PB=PA= \frac{2R}{\tan \frac{\alpha}{2} }}\),
gdzie R jest promieniem okręgu, a \(\displaystyle{ \alpha}\) kątem między stycznymi
teraz pokażę, że \(\displaystyle{ 2PB> \frac{\pi - \alpha}{2\pi} \cdot R}\)
po prostych przekształceniach mamy do udowodnienia takie coś: \(\displaystyle{ 4 \pi + (\alpha - \pi)\tan \frac{\alpha}{2} > 0}\), gdzie \(\displaystyle{ 0<\alpha<\pi}\)
no i teraz możesz sobie to udowadniać, np. narysować wykres i zobaczyć, że będzie ponad osią OX