zadania tekstowe z równaniami kwadratowymi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
moniska0162
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 20 paź 2009, o 12:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

zadania tekstowe z równaniami kwadratowymi

Post autor: moniska0162 »

Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155.Wyznacz te liczby za pomocą równania kwadratowego
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

zadania tekstowe z równaniami kwadratowymi

Post autor: mikrobart »

To nie jest chyba geometria.
\(\displaystyle{ (2n+1)^2+(2n+3)^2+(2n+5)^2=155}\)

\(\displaystyle{ 4n^2+4n+1+4n^2+12n+9+4n^2+20n+25=155}\)

\(\displaystyle{ 12n^2+36n+35=155}\)

\(\displaystyle{ 12n^2+36n-120=0 \ \ | : 12}\)

\(\displaystyle{ n^2+3n-10=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta = 49 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=7}\)

\(\displaystyle{ n_1=-5}\)
\(\displaystyle{ n_2=2}\)

Czyli te liczby to: -9, -7, -5 oraz 5, 7 i 9.
ODPOWIEDZ