Jak obliczyć pole (lub bok czy obwód - cokolwiek) prostokąta znając tylko jego przekątną (w tym przypadku 16j)?? Pamiętam, że było to chyba coś z pierwiastkami...
Prosiłbym o szybką odpowiedź... kartkówka i zadanie na jutro :>
Obliczanie pola prostokąta znając przekątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zanarkand?:>
Obliczanie pola prostokąta znając przekątną.
O kurcze przepraszam! Mam przecież tam jeszcze po kilku obliczeniach jeden z boków tego prostokąta - 10 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zanarkand?:>
Obliczanie pola prostokąta znając przekątną.
Wow... faktycznie O.o dzięki wielkie za szybką odpowiedź
Eee.. ale zaraz. Przecinają się pod kątem prostym?
A... ok.... trzeba przekształcić wzór pitagorasa nie?
Bo mam przeciwprostokątną i jedną przyprostokątną.
Jak jest:
10 kwadrat + X kwadrat = 16 kwadrat
16 kwadrat - 10 kwadrat = X kwadrat???
No sorry ludzie całą 2 klase nie chodziłem do szkoły >.<
Eee.. ale zaraz. Przecinają się pod kątem prostym?
A... ok.... trzeba przekształcić wzór pitagorasa nie?
Bo mam przeciwprostokątną i jedną przyprostokątną.
Jak jest:
10 kwadrat + X kwadrat = 16 kwadrat
16 kwadrat - 10 kwadrat = X kwadrat???
No sorry ludzie całą 2 klase nie chodziłem do szkoły >.<