Odległość od wierzchołków trójkata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: Bartek1991 »

Suma długości boków AB i AC trójkąta o polu \(\displaystyle{ 40 \sqrt{3}}\) jest równa 26. Kąt BAC ma miarę 60 stopni. Oblicz odległość od boku BC punktu, który jest jednakowo odległy od wszystkich wierzchołków tego trójkąta.

Jedyne do czego udało mi się dojść to do tego, że:

\(\displaystyle{ \begin{cases} b=16 \\ c=10 \end{cases} \vee \begin{cases} b=10 \\ c=16 \end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: piasek101 »

Z tw kosinusów trzeci bok (*); potem promień okręgu opisanego (**); szukana to wysokość trójkąta równoramiennego o bokach (*); (**); (**).
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: Bartek1991 »

A dlaczego promień okręgu opisanego równy jest tym odległościom do wierzchołków?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: piasek101 »

Bartek1991 pisze:A dlaczego promień okręgu opisanego równy jest tym odległościom do wierzchołków?
Punkt jednakowo odległy od wierzchołków trójkąta jest środkiem okręgu opisanego na tymże.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: Bartek1991 »

Tak tak już to widzę. Jeszcze tylko jedno pytanie, z tymi bokami b i c, którą wersje mam wybrać i jak to uzasadnić. Bo w obliczeniach wykonuje jedynie mnożenie i dodawanie więc nie ma to żadnego wpływu na wynik.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość od wierzchołków trójkata

Post autor: piasek101 »

Obie są jednakowe - nic nie musisz uzasadniać.
ODPOWIEDZ