Koło r=50

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
krystianobor1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 2 razy

Koło r=50

Post autor: krystianobor1 »

W kole o promieniu 50 cm narysowano dwie równoległe cięciwy o długościacvh 80 cm i 60 cm . Oblicz odległośc między tymi cięciwami . Rozważ dwa przypadki.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Koło r=50

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Jeżeli połączysz końce cięciwy z środkiem okręgu, to otrzymasz trójkąt równoramienny o znanych bokach dla którego łatwo obliczysz wysokość poprowadzoną do podstawy.

Szukana odległość to suma lub wartość bezwzględna z różnicy tych wysokości dla trójkątów zbudowanych na podanych cięciwach.
ODPOWIEDZ