Kąty rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 1 raz
Kąty rombu
Oblicz kąty rombu, w którym stosunek obwodu do sumy długości przekątnych wynosi \(\displaystyle{ \frac{ 2\sqrt{6} }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kąty rombu
2x; 2y; a - przekątne; bok
\(\displaystyle{ \frac{4a}{2x+2y}=\frac{2\sqrt 6}{3}}\) do tego Pitagoras \(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\)
Z pierwszego wyznacz (a) wstaw do drugiego; wyznacz np (y : x) to tangens połowy kąta rombu.
\(\displaystyle{ \frac{4a}{2x+2y}=\frac{2\sqrt 6}{3}}\) do tego Pitagoras \(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\)
Z pierwszego wyznacz (a) wstaw do drugiego; wyznacz np (y : x) to tangens połowy kąta rombu.