Pole prostokąta na podstawie trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Pole prostokąta na podstawie trapezu

Post autor: Aga71 »

Mam takie zadanie i nie mogę sobie z nim w żaden sposób poradzić nie wiem kompletnie jak dojść do wyniku h do kwadratu dzielone przez 4.
Dany jest trapez prostokątny ABCD, AB równoległe do DC, AD prostopadłe do AB. Wiedząc dodatkowo, że BC=AB+CD oraz AD=h, oblicz (w zależności od h) pole prostokąta o bokach długości AB i CD.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Pole prostokąta na podstawie trapezu

Post autor: klaustrofob »

niech a=|AB|, b=|CD| i niech a>b; wtedy |BC|=a+b. z C opuść wysokość na AB. odcina ona tr. prostok. o przyprostokątnych h, a-b oraz przeciwpr. a+b. stosujesz tw. Pitagorasa. upraszczasz. wyliczasz iloczyn ab w zależności od h. ab to szukany wynik.
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Pole prostokąta na podstawie trapezu

Post autor: Aga71 »

Serdeczne dzięki. Dochodziłam do wyliczenia wysokości a nie pomyślałam, że ab to wynik. Jeszcze raz dziękuję gorąco za pomoc.
ODPOWIEDZ