Znajdź sinus kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
Znajdź sinus kąta ostrego
Przekatne w rombie przecinaja sie w polowie pod katem prostym wiec zachodzi rownosc (Pitagoras):
\(\displaystyle{ 13^2= (\frac{1}{2}d)^{2}+(\frac{1}{2}f)^{2}}\) ale \(\displaystyle{ f=34-d \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 169= \frac{1}{4}d^{2}+\frac{1}{4}(34-d)^{2}}\) po przeksztalceniach
\(\displaystyle{ 0=d^{2}-34d+240}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow d_{1}= 10 \vee d_{2}=24}\) masz dlugosci obu przekatnych i teraz obliczasz stąd w prosty sposob pole czyli
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} df}\)a potem wynik postawiasz do wzoru \(\displaystyle{ P= a^{2}sin \alpha}\) a- bok rombu ktory masz
\(\displaystyle{ 13^2= (\frac{1}{2}d)^{2}+(\frac{1}{2}f)^{2}}\) ale \(\displaystyle{ f=34-d \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 169= \frac{1}{4}d^{2}+\frac{1}{4}(34-d)^{2}}\) po przeksztalceniach
\(\displaystyle{ 0=d^{2}-34d+240}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow d_{1}= 10 \vee d_{2}=24}\) masz dlugosci obu przekatnych i teraz obliczasz stąd w prosty sposob pole czyli
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} df}\)a potem wynik postawiasz do wzoru \(\displaystyle{ P= a^{2}sin \alpha}\) a- bok rombu ktory masz