Obwód prostokąta jest równy \(\displaystyle{ 10 \ \text{cm}}\) a jeden z jego boków ma długość \(\displaystyle{ a}\). Pole tego prostokąta jest równe
a. \(\displaystyle{ 10a}\)
b. \(\displaystyle{ 5a- a^{2}}\)
c. \(\displaystyle{ a(10-a)}\)
d. \(\displaystyle{ \left( \frac{10}{2}^{2} \right)}\)
Prostokąt zadania
Prostokąt zadania
Ostatnio zmieniony 8 sie 2011, o 00:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prostokąt zadania
Odp. B
\(\displaystyle{ 2a+2b=10 \\
2b=10-2a \\
b=5-a \\
\\
P=a(5-a)=5a-a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b=10 \\
2b=10-2a \\
b=5-a \\
\\
P=a(5-a)=5a-a ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sie 2011, o 00:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.