Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jus93tyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Post autor: jus93tyna »

Jak w temacie:

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Jak to uzasadnić, bo wiem, że jest to 5kąt???
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj, ze wzoru \(\displaystyle{ d=\frac{n(n-3)}{3}}\), gdzie d-ilość przekątnych, n-ilość boków
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Post autor: tometomek91 »

Wzór na liczbę p przekątnych w wielokącie o n bokach:
\(\displaystyle{ p=\frac{n(n-3)}{2}}\)
Czy istnieje taki wielokąt, gdzie \(\displaystyle{ p=n; n \in \mathbb{N} \wedge n \ge 4}\)?
\(\displaystyle{ n=\frac{n(n-3)}{2}}\)
Należy rozwiązać równanie, z którego dostajemy n=5.

[edit]
Nakahed90, literówka w mianowniku
jus93tyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Post autor: jus93tyna »

dzięki
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Czy istnieje wielokąt który ma tyle przekątnych co boków?

Post autor: Zordon »

wystarczy narysować pięciokąt i jego przekątne, takie uzasadnienie tez wystarczy
ODPOWIEDZ