Romb o kącie 120
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dom
- Podziękował: 2 razy
Romb o kącie 120
W romb o kącie rozwartym 120 wpisano koło o polu 24 (pi) cm. Oblicz pole części fogury , która pozostanie po wycięciu koła .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Romb o kącie 120
LICZYMY, ŻE r ma
\(\displaystyle{ r= \sqrt{24}}\)
Więc \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}asin \alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) ma 60 stopni.
liczysz a, gdzie \(\displaystyle{ sin 60^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Masz a więc liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ a ^{2}sin \alpha}\) (lub \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}h}\) i pole ze wzoru ah ). Od pola rombu odejmujesz pole koła i masz odpowiedź.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ r= \sqrt{24}}\)
Więc \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}asin \alpha}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) ma 60 stopni.
liczysz a, gdzie \(\displaystyle{ sin 60^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Masz a więc liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ a ^{2}sin \alpha}\) (lub \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}h}\) i pole ze wzoru ah ). Od pola rombu odejmujesz pole koła i masz odpowiedź.
Pozdrawiam.