To mój pierwszy post, więc nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu...
Mam problem z poniższym zadaniem (nie wiem jak obliczyć promień koła) i proszę o pomoc .
1) Z powierzchni trójkąta równobocznego o boku długości 8 cm wycięto koło wpisane w ten trójkąt. Oblicz pole pozostałej powierzchni tego pola.
Zadanie z kołem wpisanym w trójkąt
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zadanie z kołem wpisanym w trójkąt
Skorzystać musisz tutaj z kilku wzorów, mianowicie:
Jeśli trójkąt równoboczny ma bok długości \(\displaystyle{ a}\) to promień okręgu wpisanego w ten trójkąt to \(\displaystyle{ r=\frac{ a \sqrt{3}}{6}}\), a pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ P=\frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
Pole koła to oczywiście \(\displaystyle{ P_{k}=\pi r^2}\), a pozostałe pole które nas interesuje to różnica \(\displaystyle{ P-P_{k}}\).
Teraz wystarczy podstawić \(\displaystyle{ a=8}\) i obliczysz, że \(\displaystyle{ P-P_{k}=16 \sqrt{3}- \frac{16}{3} \pi=16( \sqrt{3} - \frac{ \pi }{3})}\)
Jeśli trójkąt równoboczny ma bok długości \(\displaystyle{ a}\) to promień okręgu wpisanego w ten trójkąt to \(\displaystyle{ r=\frac{ a \sqrt{3}}{6}}\), a pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ P=\frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
Pole koła to oczywiście \(\displaystyle{ P_{k}=\pi r^2}\), a pozostałe pole które nas interesuje to różnica \(\displaystyle{ P-P_{k}}\).
Teraz wystarczy podstawić \(\displaystyle{ a=8}\) i obliczysz, że \(\displaystyle{ P-P_{k}=16 \sqrt{3}- \frac{16}{3} \pi=16( \sqrt{3} - \frac{ \pi }{3})}\)
- Kamila
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 16 lip 2006, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 53 razy
Zadanie z kołem wpisanym w trójkąt
Dziękuję . Czy ten wzór na promień obowiązuje tylko w przypadku trójkątów równobocznych?