Trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Aga71 »

Dany jest trapez prostokątny ABCD, AB równoległe do DC, AD prostopadłe do AB. Wiedząc dodatkowo, że BC=AB+CD oraz AD=h, oblicz (w zależności od h) pole prostokąta o bokach długości AB i CD.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ P= \frac{(AB+CD)*AD}{2}= \frac{BC*AD}{2}}\)
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Aga71 »

Tyle to i ja wiem, ale jak dojść do wyniku h do potęgi drugiej dzielone na cztery.
ODPOWIEDZ