Pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hucisko

Pole czworokąta

Post autor: pibu »

mam problem z zadaniem: różnica długosci promienia okregu opisanego na kwadracie i promienia okręgu wpisanego w kwadrat wynosi 2 cm. Oblicz pole tego kwadratu.
Prosiłbym o rozwiązanie i wyjasnienie.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Pole czworokąta

Post autor: tometomek91 »

R - promień okręgu opisanego i r - wpisanego, a - bok kwadratu.
\(\displaystyle{ R-r=2}\)
Dwa promienie okręgu opisanego to przekątna kwadratu:
\(\displaystyle{ 2R=a\sqrt{2} \Rightarrow a=R\sqrt{2}}\)
Dwa promienie okręgu wpisanego to długoć boku kwadratu:
\(\displaystyle{ a=2r}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} R-r=2 \\ 2r=R\sqrt{2} \end{cases}}\)
Rozwiązanie układu postawić do wzoru:
\(\displaystyle{ P=a^{2}=4r^{2}}\)
ODPOWIEDZ