Na początek witam wszystkich forumowiczów!
Mam problem z pewnym zadaniem. Oto to zadanie: Kwadrat i sześciokąt foremny mają równe pola. Ile razy dłuższy jest bok kwadratu od boku sześciokąta?
Mam wprowadzone oznaczenia a-bok kwadratu, b-bok sześciokąta foremnego, więc zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{3b ^{2} \sqrt{3} }{2}= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3b ^{2} \sqrt{3} }{2}= a^{2} //*2}\)
\(\displaystyle{ 3 b^{2} \sqrt{3}=2 a^{2} //:2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}= \frac{3 b^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{ \frac{3 b^{2} \sqrt{3} }{2} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{3} *b* \sqrt[4]{3} }{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ a= b* \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }* \sqrt[4]{3}}\)
I niestety nie mam pomysłu w jaki sposób to zadanie dalej rozwiązać
Wielokąty foremne-kwadrat i sześciokąt foremny
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Wielokąty foremne-kwadrat i sześciokąt foremny
To już jest rozwiązane.
Odpowiedź brzmi:
Bok kwadratu jest \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }* \sqrt[4]{3}}\) razy dłuższy od boku sześciokąta.
Ewentualnie można pozbyć się Pierwiastka z mianownika:
\(\displaystyle{ a= b* \frac{ \sqrt{6} }{2}* \sqrt[4]{3}}\)
Odpowiedź brzmi:
Bok kwadratu jest \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }* \sqrt[4]{3}}\) razy dłuższy od boku sześciokąta.
Ewentualnie można pozbyć się Pierwiastka z mianownika:
\(\displaystyle{ a= b* \frac{ \sqrt{6} }{2}* \sqrt[4]{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Wielokąty foremne-kwadrat i sześciokąt foremny
A w jaki sposób można doprowadzić to wyrażenie do postaci \(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt[4]{108} }{2} \cdot b}\) Tak właśnie mam podane w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Wielokąty foremne-kwadrat i sześciokąt foremny
Ten sposób rozwiązania jest dobry?
\(\displaystyle{ a=b \cdot \frac{ \sqrt{ 36^{ ^{ \frac{1}{2} } } } }{2} \cdot \sqrt[4]{3}}\)
\(\displaystyle{ a=b \cdot \frac{ \sqrt[4]{36} }{2} \cdot \sqrt[4]{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt[4]{108} }{2} \cdot b}\)
\(\displaystyle{ a=b \cdot \frac{ \sqrt{ 36^{ ^{ \frac{1}{2} } } } }{2} \cdot \sqrt[4]{3}}\)
\(\displaystyle{ a=b \cdot \frac{ \sqrt[4]{36} }{2} \cdot \sqrt[4]{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt[4]{108} }{2} \cdot b}\)