trójkąt i symetria

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dyschemist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 gru 2004, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

trójkąt i symetria

Post autor: Dyschemist »

" Pole trójkąta ABC równa się s. Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są obrazy punktów wierzchołków A,B,C w symetrii odpowiednio względem punktów B,C,A"
Zero pomysłów na rozwiązanie :-/

skorygowałam troszkę temat, poczytaj sobie regulamin
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 14 sie 2006, o 12:50 przez Dyschemist, łącznie zmieniany 1 raz.
Lilav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 2 maja 2005, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

trójkąt i symetria

Post autor: Lilav »

Pole to wynosi \(\displaystyle{ 7S}\).

Skorzystaj ze wzóru na pole trójkąta:

\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\).
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trójkąt i symetria

Post autor: Lady Tilly »

Pole nowego trójkąta będzie sumą pól trójątów: ABC, AA'C',BA'B', oraz CB'C'
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

trójkąt i symetria

Post autor: DEXiu »

Zrób sobie ładny rysunek (tylko nie walnij trójkąta równobocznego/ramiennego - ma być "dowolny"). I tu masz dwa wyjścia - albo udowodnisz z przystawania odpowiednich kątów że ten duży trójkąt (nazwijmy go A'B'C' gdzie A' jest symetryczny do A względem B, B' jest symetryczny do B względem C, C' jest symetryczny do C względem A) jest podobny do tego małego (ABC) w skali... no właśnie - jakiej? :wink: Albo zrobisz to nieco bardziej nietypowym sposobem - zauważasz równości odpowiednich odcinków, wynikające z symetrii punktów (|AB|=|BA'|, |BC|=|CB'|, |CA|=|AC'|), natępnie łączysz odcinkami punkty A, B, C odpowiednio z B', C', A' i udowadniasz (poprzez wykazanie równości podstaw i wysokości) równość pól odpowiednich trójkątów :smile:

EDIT: Ehh. Ale mam tempo. Zanim skończyłem pisać swojego posta, już się pojawiły dwa inne :lol:
Dyschemist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 gru 2004, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

trójkąt i symetria

Post autor: Dyschemist »

Troszkę to trwało, ale załapałem ... co do podobieństwa dużego i małego trójkąta poprzez katy spełzło na niczym, ale dzielenie na siedem przystajcych, bardzo pomysłowe. Wielkie dzieki. Dziękuje i pozdrowienia dla wszystkich na forum a w szczególności dla moich wybaców :-D
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

trójkąt i symetria

Post autor: DEXiu »

Jedna mała korekta: to nie będą trójkąty przystające Równość pól nie oznacza przystawania figur.
Dyschemist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 gru 2004, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

trójkąt i symetria

Post autor: Dyschemist »

Tak wiem ... :-] ale uznałem że juz nie warto nic pisać pod tym topikiem :-]
ODPOWIEDZ