Z zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Z zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa.

Post autor: Aga71 »

W okręgu poprowadzono cięciwę CD, równoległą do średnicy AB. Widząc, że AB=2 cm i AD=8 cm, oblicz długość promienia okręgu.
Awatar użytkownika
josep6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 28 razy

Z zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa.

Post autor: josep6 »

Promień to połowa średnicy, czyli 2:1=1cm
Aga71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 6 razy

Z zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa.

Post autor: Aga71 »

Sorry wkradł się błąd AC=2cm
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10211
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2359 razy

Z zastosowaniem twierdzenia Pitagorasa.

Post autor: Dasio11 »

Ponieważ cięciwa jest równoległa, okrąg ten ma oś symetrii prostopadłą do średnicy. Z tego mamy:

\(\displaystyle{ |AC|=|BD|=2 \\
|AD|=8}\)


plus twierdzenie, że kąt oparty na średnicy jest kątem prostym i Pitagoras.
ODPOWIEDZ