Twierdzenie Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 6 razy
Twierdzenie Pitagorasa
W prostokącie ABCD o bokach 5 dm i 12 dm poprowadzono przekątną AC. Wyznacz odległość wierzchołka B od tej przekątnej.
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Twierdzenie Pitagorasa
\(\displaystyle{ |AC|^{2}=5^{2}+12^{2}=25+144=169}\)
\(\displaystyle{ |AC|=13dm}\)
długość odcinka AS to połowa przekątnej:
\(\displaystyle{ |AS|=13:2=7,5dm}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Twierdzenie Pitagorasa
Pytanie jest o odległość wierzchołka B do przekątnej.
Z podobieństwa: \(\displaystyle{ \frac{|BM|}{|AB|}=\frac{|AD|}{|DB|}}\) gdzie \(\displaystyle{ M}\) to punkt na przekątnej |AC| leżący najbliżej wierzchołka B.
Z podobieństwa: \(\displaystyle{ \frac{|BM|}{|AB|}=\frac{|AD|}{|DB|}}\) gdzie \(\displaystyle{ M}\) to punkt na przekątnej |AC| leżący najbliżej wierzchołka B.