Trójkąt PRS narysowany obok
jest trójkątem prostokątnym
o bokach długości 5, 12 i 13.
Znajdź długość odcinka ST.
Link do obrazka: ... odobne.pdf
Jest to zadanie 15 na stronie 14
Bardzo dziękuję za pomoc
co z tym trójkątem...
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
co z tym trójkątem...
Masz 3 trójkąty podobne.
x - szukany odcinek
y - wysokość tego trójkąta
Pierwszy (największy) ma boki 5,12,13.
Drugi (najmniejszy) ma boki x,y,5.
Trzeci (średni) - y,13-x,12.
Teraz wystarczy ułożyć proporcje.
\(\displaystyle{ \frac{5}{x}= \frac{12}{y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{y}= \frac{12}{13-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{y}{13-x}}\)
x - szukany odcinek
y - wysokość tego trójkąta
Pierwszy (największy) ma boki 5,12,13.
Drugi (najmniejszy) ma boki x,y,5.
Trzeci (średni) - y,13-x,12.
Teraz wystarczy ułożyć proporcje.
\(\displaystyle{ \frac{5}{x}= \frac{12}{y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{y}= \frac{12}{13-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{y}{13-x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: małopolska
co z tym trójkątem...
Bradzo dziękuje za pomoc :*
-- 28 sty 2010, o 21:55 --
Tyle że mnei nadal to nie wychodzi ;/ mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie? A ja to przeanalizuję :0 byął bym wdzięczna
-- 29 sty 2010, o 12:38 --
Jeszcze raz prosze o pomoc
-- 29 sty 2010, o 20:39 --
BRADZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA-- 29 sty 2010, o 21:37 --błaaaaaaaaaagam rozwiążcie mi to zadanie ;(
-- 28 sty 2010, o 21:55 --
Tyle że mnei nadal to nie wychodzi ;/ mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie? A ja to przeanalizuję :0 byął bym wdzięczna
-- 29 sty 2010, o 12:38 --
Jeszcze raz prosze o pomoc
-- 29 sty 2010, o 20:39 --
BRADZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA-- 29 sty 2010, o 21:37 --błaaaaaaaaaagam rozwiążcie mi to zadanie ;(
co z tym trójkątem...
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{5}{12}=\frac{x}{y}\\
\frac{5}{12}= \frac{y}{13-x} \end{cases} \\ \\
\begin{cases} 5y=12x /*(-12)\\
12y=5(13-x) \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x \\
12y=65-5x / *(5) \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x \\
60y=325 - 25x \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x\\
60y-325=-25x \end{cases}}\)
_________
\(\displaystyle{ -325=-169x \ |: -169}\)
nie trzeba przepisywać do y bo chodzi o odcinek st
\(\displaystyle{ \frac{325}{169}=x \\
x=1\frac{12}{13}}\)
Odp. Długość odcinka ST wynosi \(\displaystyle{ 1\frac{12}{13}}\).
\frac{5}{12}= \frac{y}{13-x} \end{cases} \\ \\
\begin{cases} 5y=12x /*(-12)\\
12y=5(13-x) \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x \\
12y=65-5x / *(5) \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x \\
60y=325 - 25x \end{cases} \\ \\
\begin{cases} -60y=-144x\\
60y-325=-25x \end{cases}}\)
_________
\(\displaystyle{ -325=-169x \ |: -169}\)
nie trzeba przepisywać do y bo chodzi o odcinek st
\(\displaystyle{ \frac{325}{169}=x \\
x=1\frac{12}{13}}\)
Odp. Długość odcinka ST wynosi \(\displaystyle{ 1\frac{12}{13}}\).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 22:40 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: A ja mam nadzieję, że zapoznasz się z instrukcją Latex-a http://matematyka.pl/latex.htm. Ułatwisz życie osobom potrzebującym pomocy.
Powód: A ja mam nadzieję, że zapoznasz się z instrukcją Latex-a http://matematyka.pl/latex.htm. Ułatwisz życie osobom potrzebującym pomocy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: małopolska
co z tym trójkątem...
że jak?
nie rozumiem;/ w odpowiedziach jest lSTl= 1 i 12/13 i nie wiem jakim cudem to ma wyjsć ;/-- 29 sty 2010, o 22:13 --ok dzięęęęi :*
nie rozumiem;/ w odpowiedziach jest lSTl= 1 i 12/13 i nie wiem jakim cudem to ma wyjsć ;/-- 29 sty 2010, o 22:13 --ok dzięęęęi :*