Wysokość trójkąta prostokątnego opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma długość 3 cm. Podzieliła ona trójkąt w stosunku 2:1. Oblicz długość tej przeciwprostokątnej.
Bardzzo proszę o pomysł na to zadanie i pozdrawiam. Z góry dziękuję
Trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Trójkąt prostokątny
Te dwa trójkąty, które podzieliła wysokość dużego trójkąta są podobne. Z tego faktu oraz z treści mamy taki układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{3}= \frac{3}{y} \\ 2 \cdot \frac{3x}{2} = \frac{3y}{2} \end{cases}}\)
Przeciwprostokątna \(\displaystyle{ = x+y}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{3}= \frac{3}{y} \\ 2 \cdot \frac{3x}{2} = \frac{3y}{2} \end{cases}}\)
Przeciwprostokątna \(\displaystyle{ = x+y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: małopolska
Trójkąt prostokątny
Wielkie dzięki
-- 28 sty 2010, o 21:54 --
Tyle że mnei nadal to nie wychodzi ;/ mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie? A ja to przeanalizuję :0 byął bym wdzięczna -- 29 sty 2010, o 12:37 --Jeszcze raz prosze o pomoc
-- 28 sty 2010, o 21:54 --
Tyle że mnei nadal to nie wychodzi ;/ mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie? A ja to przeanalizuję :0 byął bym wdzięczna -- 29 sty 2010, o 12:37 --Jeszcze raz prosze o pomoc