hej zadanie 1 brzmi :pole pierscienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie jest równe pi \(\displaystyle{ dm_{2}}\). oblicz pole kwadratu. no wiec tak co wiemy to wzór na pole pierscienia pi (r1 - r2), pole koła pi r 2 no i to było by na tyle próbowałam podstawiać wynik pod pole tz r2= pi \(\displaystyle{ dm_{2}}\) ale nic nie wychodzi , dajcie jakąs wskazówke
zad2 przekątne prostokąta dziela go na 4 trojkąty. oblicz pole prostokąta jesli pole jednego z trojkatów rozwartokątnych jest o 9 mniejsze od pola prostokata.
PROSZE O WSKAZÓWKI DO TYCH ZADAŃ
pole pierscienia
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
pole pierscienia
zad. 1
Przyjmijmy, że:
\(\displaystyle{ r_{1}}\) to promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ r_{2}}\) to promień okręgu wpisanego
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ r_{1}=\frac{a\sqrt{2}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ r_{2}=\frac{a}{2}}\)
wstaw to do wzoru na pole pierścienia i wyliczysz z tego długość boku kwadratu.
zad.2
Rozwiąż takie równanie: \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}ab}{b}+9=ab}\)
dla ułatwienia zrób rysunek;)
Przyjmijmy, że:
\(\displaystyle{ r_{1}}\) to promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ r_{2}}\) to promień okręgu wpisanego
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ r_{1}=\frac{a\sqrt{2}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ r_{2}=\frac{a}{2}}\)
wstaw to do wzoru na pole pierścienia i wyliczysz z tego długość boku kwadratu.
zad.2
Rozwiąż takie równanie: \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}ab}{b}+9=ab}\)
dla ułatwienia zrób rysunek;)