3 zadania z okręków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

3 zadania z okręków

Post autor: squash »

1. Wyznacz współrzedne punktów wspólnych dwóch okręgów(o ile istnieją). w Każdym przypadku wykonaj rysunek.

\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} -10x4y + 16 = 0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 6x - 8y + 24 = 0}\)


2. Dla jakich wartości parametru m (m należy do R) okręgi opisane równaniami:

\(\displaystyle{ o _{1} : (x+5) ^{2} +(y+m) ^{2} = 16}\)
oraz
\(\displaystyle{ o _{2} : (x-2m) ^{2} + (y+m) ^{2} = 9}\)


3. znajdz zbior wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=4}\) i jednoczesnie stycznych do prostej o równaniu y= - 2
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

3 zadania z okręków

Post autor: TheBill »

1. Odejmij stronami (zredukują sie kwadraty) wyznacz \(\displaystyle{ x}\) albo \(\displaystyle{ y}\), a potem wstaw do równania wyjściowego (pierwszego albo drugiego)
2. popraw
3. było na forum kilka razy - poszukaj
ODPOWIEDZ