Coś mi w głowie świta, że istnieje wzorek na długość odcinka wychodzącego z wierzchołka kąta prostego i dzielącego przeciwprostokątną w danym stosunku.
Niestety nie radzę sobie z jego wynalezieniem, może ktoś pomóc?
wzór na długość odcinka dzielącego przeciwprostokątną
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
wzór na długość odcinka dzielącego przeciwprostokątną
\(\displaystyle{ \hbox{a,b- odcinki o których mowa ; h - wysokosc wychodzaca w wierzcholka kata prostego}}\)
Zachodzi (z podobienstwa trojkatow) :
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{h}{b} \Leftrightarrow h^2=ab \Leftrightarrow h= \sqrt{ab}}\)
Ps. Nie wiem czy o to Ci chodzilo...
Zachodzi (z podobienstwa trojkatow) :
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{h}{b} \Leftrightarrow h^2=ab \Leftrightarrow h= \sqrt{ab}}\)
Ps. Nie wiem czy o to Ci chodzilo...
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
wzór na długość odcinka dzielącego przeciwprostokątną
no właśnie chciałem żeby to nie była wysokość tylko dowolna prosta, ale tak to się raczej nie da... anyway dzięki za pomoc