Miary katów w trapezie.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bytom
Miary katów w trapezie.
Wysokość trapezu równoramiennego jest dwa razy krótsza niż długość jego ramienia. Oblicz miary kątów w tym trapezie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Miary katów w trapezie.
h - wysokość
c - ramię (c=2h)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy podstawie dolnej
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{c}= \frac{h}{2h}= \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=30^0}\)
a pozostałe miary katów - oczywiste...
c - ramię (c=2h)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy podstawie dolnej
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{c}= \frac{h}{2h}= \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=30^0}\)
a pozostałe miary katów - oczywiste...