Obliczanie długości boków figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczanie długości boków figur

Post autor: adaxada »

Hej! Mam takie zadanie:
Poniżej narysowano cztery kwadraty- każdy o boku 10. Zaznaczono w nich dwa kwadraty, romb i trójkąt równoboczny. Oblicz długości boków tych figur.
Mógłby mi je ktoś rozwiązać ?<prosi> Z góry dzięki
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Obliczanie długości boków figur

Post autor: wujomaro »

1. Tu bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{4}d= \frac{1}{4}10 \sqrt{2}=2,5 \sqrt{2}}\)
2. Tu bok ma 2,5. Zobacz, że wpisali kwadrat w trójkąt równoramienny.
3. bok rombu ma 1/4 przekątnej. Przyjrzyj się.
4. Posztaraj się zrobić sama. Zobacz jak ma się ten trójkąt do reszty.....
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ