czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pysiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 1 mar 2009, o 15:51
Płeć: Kobieta

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Pysiak »

mam problem z tym zadankiem, nie wiem za bardzo od czego zacząć.

Boki AB, BC i CD czworokąta wpisanego w okrąg mają długości odpowiednio a = 3, b = 4 i c = 6 .
Kąt wewnętrzny czworokąta o wierzchołku B jest rozwarty i jego sinus jest równy s = (2pierw z 14)/9.
Obliczyć: 1) długość boku DA czworokąta, 2) promień okręgu, w który jest wpisany dany czworokąt.
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Shameyka »

obliczasz cos kata ktorego masz dany sin potem z tw. cosinusow wyliczasz odcinek AC nastepnie z tego ze czworokat jest wpisaby w okrag mozesz wyciagnac wniosek ze \(\displaystyle{ \beta= 180- \alpha \Rightarrow sin\beta= sin(180- \alpha )= sin \alpha}\) beta to oczywiscie kat ADC potem znow z tw cos licztsz AD
Pysiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 1 mar 2009, o 15:51
Płeć: Kobieta

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Pysiak »

dziekuje!
Pysiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 1 mar 2009, o 15:51
Płeć: Kobieta

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Pysiak »

ok, wszystko elegancko wyszło. Tylko tak się jeszcze zastanawiam, jak obliczyć ten promień??
ODPOWIEDZ