Równanie prostej stycznej do paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 21:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie prostej stycznej do paraboli
Witam:)
Chciałabym bardzo prosić o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Wyznacz równanie prostej stycznej do paraboli \(\displaystyle{ x=2 y^{2}}\) i równoległej do prostej x=y.
Chciałabym bardzo prosić o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Wyznacz równanie prostej stycznej do paraboli \(\displaystyle{ x=2 y^{2}}\) i równoległej do prostej x=y.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Równanie prostej stycznej do paraboli
Szukana prosta ma być równoległa do prostej y=x, a więc jej wzór będzie postaci: x=y+b. Prosta ta ma być styczna do paraboli \(\displaystyle{ x=2y^{2}}\). Liczymy jej pochodną:
\(\displaystyle{ f'(y_{0})=4y_{0}}\)
Równanie stycznej do wykresu w punkcie (\(\displaystyle{ y_{0};f(y_{0})}\)):
\(\displaystyle{ x-f(y_{0})=f'(y_{0})(y-y_{0})}\)
Podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ x-2y_{0}^{2}=4y_{0}(y-y_{0})\\
x=-2y_{0}^{2}+4y_{0}y}\)
Stąd \(\displaystyle{ y_{0}=\frac{1}{4}}\), a więc:
\(\displaystyle{ x=y-\frac{1}{8}}\)
PS: Zły dział.
\(\displaystyle{ f'(y_{0})=4y_{0}}\)
Równanie stycznej do wykresu w punkcie (\(\displaystyle{ y_{0};f(y_{0})}\)):
\(\displaystyle{ x-f(y_{0})=f'(y_{0})(y-y_{0})}\)
Podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ x-2y_{0}^{2}=4y_{0}(y-y_{0})\\
x=-2y_{0}^{2}+4y_{0}y}\)
Stąd \(\displaystyle{ y_{0}=\frac{1}{4}}\), a więc:
\(\displaystyle{ x=y-\frac{1}{8}}\)
PS: Zły dział.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Równanie prostej stycznej do paraboli
Można tak:
Szukana prosta jest równoległa do danej, więc ma równanie x = y + b. Jest ona styczna do paraboli. Wartość b wyznaczamy tak, aby układ \(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+b \\ x=2 y^{2} \end{cases}}\) miał jedno rozwiązanie.
Szukana prosta jest równoległa do danej, więc ma równanie x = y + b. Jest ona styczna do paraboli. Wartość b wyznaczamy tak, aby układ \(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+b \\ x=2 y^{2} \end{cases}}\) miał jedno rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Równanie prostej stycznej do paraboli
Z równosci lewych stron wynika równość stron prawych \(\displaystyle{ y+b=2y^2 \Leftrightarrow 2y^2-y-b=0; \ \Delta=1+8b=0 \Leftrightarrow b=- \frac{1}{8}}\). Styczna ma postać \(\displaystyle{ x = y- \frac{1}{8}}\).
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, o 19:55 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Równanie prostej stycznej do paraboli
aha. dzięki.
//tylko tam błędzik w pierwszych dwóch równościach - zamiast x powinno być y
//tylko tam błędzik w pierwszych dwóch równościach - zamiast x powinno być y