Witam dostałem na ferie zestaw kilku zestawów matury z matematyki z poziomu rozszerzonego. Jedno z zadań przedstawiam poniżej
[/url]
mam do niego rozwiązanie ale go nie rozumiem, zaznaczyłem pytajnikami fragmenty rozwiązania których nie rozumiem,
ad 2. jak uzasadnić
ad 4. wiem ze chodzi o trójkąt BCO ale co dokładnie to oznacza i skąd się wzielo (na podstawie jakiego twierdzenia) tego nie wiem, proszę o wyjaśnienie, serdecznie dziękuje
Wkręg wpisany w trapez pr. - matura poziom rozszerzony
- Mu?ek
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Pomógł: 4 razy
Wkręg wpisany w trapez pr. - matura poziom rozszerzony
Ad. 2 Jak wiadomo środek okręgu leży na przecięciu dwusiecznych kątów. Skoro
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180\\
\frac{\alpha}{2}+\frac{\beta}{2}=90\\
\left| \sphericalangle COB\right| = 180 - \frac{\alpha}{2}-\frac{\beta}{2}=90}\)
Ad. 4. No to jest wzór na pole trójkąta prostokątnego: połowa iloczynu długości ramion - są pod kątem prostym czyli długość \(\displaystyle{ OC}\) jest równa wysokości opuszczonej na bok \(\displaystyle{ OB}\). Natomiast \(\displaystyle{ r}\) jest prostopadły do przeciwprostokątnej, czyli jest wysokością opuszczoną na \(\displaystyle{ BC}\).
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180\\
\frac{\alpha}{2}+\frac{\beta}{2}=90\\
\left| \sphericalangle COB\right| = 180 - \frac{\alpha}{2}-\frac{\beta}{2}=90}\)
Ad. 4. No to jest wzór na pole trójkąta prostokątnego: połowa iloczynu długości ramion - są pod kątem prostym czyli długość \(\displaystyle{ OC}\) jest równa wysokości opuszczonej na bok \(\displaystyle{ OB}\). Natomiast \(\displaystyle{ r}\) jest prostopadły do przeciwprostokątnej, czyli jest wysokością opuszczoną na \(\displaystyle{ BC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 1 raz
Wkręg wpisany w trapez pr. - matura poziom rozszerzony
Teraz już wiadomo, szczerze mówiąc wcześniej nie wiedziałemMułek pisze:Ad. 2 Jak wiadomo środek okręgu leży na przecięciu dwusiecznych kątów. Skoro
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180\\
\frac{\alpha}{2}+\frac{\beta}{2}=90\\
\left| \sphericalangle COB\right| = 180 - \frac{\alpha}{2}-\frac{\beta}{2}=90}\)
No tak... wzór na pole... gdyby to zapisali w odpowiedziach troche inaczej to bym się zorientował a tak to niemogłem dojść do tego, dzięki za pomoc.Mułek pisze:Ad. 4. No to jest wzór na pole trójkąta prostokątnego: połowa iloczynu długości ramion - są pod kątem prostym czyli długość \(\displaystyle{ OC}\) jest równa wysokości opuszczonej na bok \(\displaystyle{ OB}\). Natomiast \(\displaystyle{ r}\) jest prostopadły do przeciwprostokątnej, czyli jest wysokością opuszczoną na \(\displaystyle{ BC}\).